Предстоятель розповів про розумне ставлення до матеріальних благ

Create: нд, 12/01/2019 - 22:54
Author: Petrenko

Митрополит ОнуфрийУ своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав завжди йти, всупереч модним сучасним правилам, шляхом Божих заповідей, що вистелений любов’ю до Бога та ближнього. 

Розкриваючи повчальний зміст Євангельської притчі Спасителя про безумного багача (Лк. 12: 16-21), Предстоятель підкреслив, що земні скарби і багатства дані нам Богом не для того, щоб ми стали їх рабами, а щоб ми духовно збагачувалися.

«Якщо людина починає багатство обожнювати, якщо воно стає для неї мамоною, тобто ідолом, то воно є шкідливе, воно не допоможе у вічному житті. Якщо людина багаством ділиться, то Бог дає все людині… Якщо людина буде це багаство використовувати, скільки потрібно, для себе, решту віддасть бідним, нужденним, тоді вона правильно відноситиметься до багатства, і воно допоможе їй стати спадкоємцем вічного спасіння», — зазначив Архіпастир.

Його Блаженство акцентував увагу на Євангельських словах про те, що той, хто збирає багатство лише для себе, є безумний, як той багач, і «не багатіє в Бога» (Лк. 12: 21).

«Є один шлях, на якому людина знаходить Бога — це шлях Cвятих Христових заповідей, шлях закону Божого, — пояснив Блаженніший владика. — Цей закон дано не для того, щоб познущатися над нами, змусити нас постити, молитися, а тому що це є саме той шлях, на якому ми зустрічаємо Бога. І коли людина знаходить Бога, то Господь наповнює її Своєю Божественною силою, Своєю благодаттю. Інакше кажучи, якщо висловлюватися церковною мовою, то це значить наповнитися Божою благодаттю, яка допомагає правильно і гідно проводити земне життя і яка вводить людину після земного життя в життя небесне».

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, є багато Христових заповідей, в яких описується істинний шлях християнина, але найголовніша заповідь — це любов до Бога і любов до ближнього. «Якщо ми будемо так проводити своє життя, то, як носії образу Божого, будемо йти Божим шляхом, і на цьому шляху зустрінемо Бога і відкриємо своє серце, Він наповнить його Своєю благодаттю, і ми будемо багаті в Бога», — додав він.

Насамкінець Предстоятель закликав усіх завжди йти шляхом цієї заповіді, всупереч сучасним людським законам і правилам, які «вважають Боже слабким, шкідливим і непотрібним».

«Навіть якщо нам сьогодні сучасне здається красивим і благородним, врешті-решт воно виявиться слабким і шкідливим. А Боже, що б воно не було, — завжди сильне, корисне і необхідне для людини. Нехай Господь допомагає нам, щоб ми йшли шляхом Христових заповідей, тим шляхом, який вистелений любов’ю до Бога і любов’ю до ближнього, щоб ми на цьому шляху духовно збагатилися. А якщо Господь пошле нам на цьому шляху земні блага, щоб ми до них розумно відносилися», — підсумував Архіпастир.

Повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ